top of page
Asli Dağcı Şencan

COVİD 19 PSİKOLOJİSİ

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2020

İlk olarak Çin'in Vuhan Eyaletin de 2019 Aralık ayının sonlarında solunum yolları enfeksiyonu belirtileri (yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı) geliştiren bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020 de tanımlanmıştır.Bu tanımlama sonucunda kişilerde endişe, kaygı, panik durumları artmaya başlamıştır.


Covid ile mücadele sizi endişe, panik ve kaygıya sürükleyebilir. Bu durum normal yaşamanız gereken duygulardır fakat dozu önemlidir.


Kontrolünüzdekine odaklanmanız sizi rahatlatabilir.Kontrolümüz dışında olan her şey bizi endişeye sürekler. ''Gelecekte ne olacak, virüs bizi, sevdiklerimizi, ülkemizi ve tüm dünyayı nereye sürükleyecek'' gibi sorular aklımızı yönetebilir. Kendimizi kontrol altına almalıyız.


Büyük bir fırtına patladığında limandaki tüm gemiler demir atarlar, eğer bunu yapmazlarsa denize kontrolsüz açılabilirler. Elbette demir atmak fırtınayı ortadan kaldırmaz ama fırtına geçene kadar gemiyi limanda güvende tutabilir.


COVID-19 KAYNAKLI VE ENDIŞE KAYNAKLI DURUMLARINDA NELER YAPABILIRIZ?


** Bütün duygularınızı sakince kabul edin. Bunu yaparken kelimelere dökmek sizi daha iyi yapacak. ‘Endişeyi fark ediyorum, üzüntü hissediyorum ‘ gibi söylemleri sesli tekrarlamak sizi rahatlatacaktır.


** Bulunduğunuz ortamda gördüğünüz 5 şeyi farkedin, duyabileceğiniz 3-4 şeyi farkedin. Endişe anında etrafınızda gördüğünüz nesneleri, o anda tattığınız, kokusunu aldığınız veya duyduğunuz şeyleri fark etmek sizi endişe ve kaygıdan uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Odak noktasını dağıtarak sizi rahatlatacaktır.


** Panik duygusuyla hareket yerine daha sakin ve bilinçli bir şekilde hastalığa karşı uzmanlar tarafından önerilen tüm önlemleri almak gerekmektedir.


** Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.


** Psikolojik dayanıklılığı arttırmak için sağlıklı ve düzenli uyku gerekmektedir.


** Stresle mücadelede günlük nefes egzersizleri olmazsa olmazdır.


** Kişinin aile fertlerinin ve sevdiği insanların iyi olduklarını bilmesi, Onlardan haber alması kaygıyı azaltmada yardımcı bir olgudur. Bu sebep ile kişi sevdikleri ile iletişim halinde olmalıdır.


** Yanlış ve aşırı bilgi yüklemesinden kaçınılması gerekir.


** Kişi güvende hissedeceği yerlerde bulunmalıdır. Bu dönemde kişiye iyi gelen uğraşlar ve bireyler ile vakit geçirilmelidir.


** Birey doktora başvurup hasta olmadığı bilmesi halinde halen kendisini hasta gibi hissediyorsa mutlaka destek alması gerekir.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page