Uzmanlık Alanlarım,Anksiyete, Depresyon, Alie/Çift Terapisi ve Oyun Terapisi
Anksiyete
Anksiyete Bozukluğu olan kişilerde sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumu söz konusudur. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, herşey kendi denetimlerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. Anksiyete de aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir. Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer.
Depresyon
Depresyon aslında duygu durumundaki bir bozukluktur. Bu nedenle despresyon yerine duygusal rahatsızlık terimide sıklıkla kullanılır. Depresyonu yaşayan kişiler en az iki hafta boyunca devam eden karamsarlık, iştahsızlık, sıkıntı ve keder duygularından yakınırlar. Bu duyguların gün boyu aynı yoğunlukta kalması gerekmez. Depresif duygu durumu bazen çevreye karşı gösterilen bir tepki olarak ortaya çıkar bazen de kendi içlerinde yaşadıkları duygu karmaşası olarak çıkar. Belirtileri;
*Sürekli üzgün hissetmek
*Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı
*iştah değişiklikleri
*Uykuya dalmada zorluk,sık uyanma veya aşırı uyuma
*Süreli yorgun hissetmek
*Değersiz ve suçlu hissetmek
Aile/Çift Terapisi
Çift terapisinde temel amaç çiftlerin kendileri ve birbirleri hakkında daha derin bir anlayış kazanmalarını sağlamak ve ilşkilerinde hedefledikleri değişikliklere yardımcı olmaktadır.
Terapi çift ile birlikte çocukları da kapsıyorsa aile terapisi olarak anılır ve çiftin kendi aralarındakş sorunlardan çoka ile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerine odaklanır. Çiftler arasındaki iletişim eksikleri, çiftler arasında sıklığı artan tartışmalar,duygusal ihtiyaçların karşılanamaması,ekonomik sorunlar,çocuklar hakkında yaşanan tartışmalar gibi birçok problem ile ilgilenir.
Oyun Terapisi
Çocuklar davranışlarını ve davranışlarını etkilemekte olan durumları oyun sırasında daha iyi bir şekilde ifade edebilmektedir. Oyun terapisi sırasında çocuklar duygularını, düşüncelerini ifade etmekte ve hem zihinsel hem de fiziksel düşüncelerini geliştirmektedirler.Kendilerine ait olan öz yeterlilikleri gelişmektedir. Çocuklar aileleri ve sosyal çevreleri ile ilişkilerinde beceri kazanmaktadırlar. Çocuklar herhangi bir sebepten dolayı içe atılan gerilim kalıntılarını, oyun yolu ile daha kolay dışa vururlar. Çocuklar stres ve travma yaşatan yaşan deneyimlerini oyun aracılığıyla yeniden canlandırarak onlarla baş etmeyi öğrenebilirler.
Sosyal Beceriler
Sosyal beceri bir diğer ifadeyle arkadaşlık becerisi,iletişim, problem çözme, karar verme, kendini yönetme ve akran ilişkileri gibi diğerleriyle olumlu sosyal ilişkileri başlatmaya ve sürdürmeye izin veren becerilerdir.
Sosyal davranışlar belirli sözsüz ve sözlü becerilerden oluşur.
Sosyal becerilerin kazanılması ve kalıcılığı ailede, okulda ve diğer yaşam alanlarında bu becerilerin tekrarlanmasıyla gerçekleşebilir.
Aile,okul ve çevrenin yanında sosyal becerilerin öğrenilmesi zaman içinde kalıcı olmaktadır.
Özellikle gelişim yıllarında çocuklar yaşamlarındaki diğer bireylerin davranışlarını taklit ederek öğrenirler.